tirsdag 9. november 2010

Gerontofili

Her om dagen, på vei til barnehagen, satt jeg og tenkte på en sak. Jeg lurte på om det fantes et navn på unge som "tenner" på eldre, på samme måte som pedofili, men motsatt. Jeg kom fram til at jeg aldri hadde hørt noe navn på dette, og at jeg sjeldent har hørt historier om slikt. Jeg googlet det nå, og fant på wikipedia at navnet på dette er "gerontofili". Geron betyr gammel mann og philie betyr kjærlighet. Jeg vet ikke hvordan jeg kom til å tenke på dette, men det kan være at jeg ubevisst hadde hørt om saken i Stavanger.
Et par dager senere hørte jeg på radioen, også på vei til/fra barnehagen. Det var en mann, på 49 år, som hadde seksuelt misbrukt et titalls eldre mennesker av begge kjønn, mellom 80 og 93 år.
Jeg kan brekke meg bare av tanken på at folk misbruker barn og dette er i mine øyne like ille. Eldre mennesker kan ofte være like forsvarsløse som små barn. I de fleste av disse tilfellene har ofrene tatt kontakt med sine pårørende, slik at sakene heldigvis har blitt anmeldt. Med barn kan dette være helt annerledes, de tør ofte ikke å si til noen av sine nærmeste hva som har skjedd, fordi overgriperen har overbevist dem om at det er barnet selv som har gjort noe galt.
Den antatte gjerningsmannen i denne saken hadde kontakt med noen av ofrene en periode før overgrepene skjedde. Han har så langt innrømmet to av overgrepene. Mange av ofrene bodde på insitusjoner, men mannen jobbet ikke i helsevesenet.

Igjen må jeg spørre meg selv; hva er galt med folk?

1 kommentar:

  1. Det finnes for eksempel yngere jenter som foretrekker eldre menn - et så kalt "lolita kompleks" (ja dette kan gjelde for jentene også, ikke bare eldre menn). Dette er ikke noen vitenskapelig begrep og jeg vet heller om et mer korrekt begrep, men til gjengjeld er jo heller ikke "pedofil", "homofil" etc. sørlig "vitenskapelige".

    Misbruk av barn på måten du beskriver er forferdelig og i min mening alltid galt. Eldre bruker makten og autoriteten de har over yngere til å overbevise eller skremme (terrorisere) de til å tro at de gjør noe galt om de sier i fra.

    Når dette er sagt er gjelder det samme for yngere som forfører eldre. Jeg sier ikke at dette alltid er galt, men for eksempel i Korea er det ikke uvanlig at yngere (videregående, ungdomsskole etc.) jenter "dater" eldre arbeidende menn, inkludert seksuelle aktiviteter, ofte fordi de får "gaver" av de eldre mennene, og så senere ut i "forholdet" "blackmailer" mennene for penger, noe som høyst sannssynelig er effektivt siden Korea er så gruppeorientert at en mann for eksempel kan få sparken hvis noe sånt kommer ut. (Jeg sier ikke at dette bare skjer i Korea eller at "alle yngere jenter" der opererer slik.)

    Og jeg vet ikke hva som er galt med folk, men skulle ønske jeg forstod det selv.

    SvarSlett

Tusen takk for at du vil kommentere innlegget mitt! Trykk gjerne på "Abonner via e-post", så får du svarene tilsendt dit.
Ha en fortsatt fin dag!