lørdag 12. mars 2011

Hva betyr dette?

Jeg sitter og leser om utviklingen i situasjonen i Japan, og klør meg i hodet over disse atomreaktorene. Jeg tenkte det kanskje var fler som meg som ikke helt vet hva det innebærer med atomutslipp og heller ikke hva en atomreaktor egentlig er, derfor lager jeg nå et innlegg med fakta hentet fra Wikipedia:

En atomreaktor er en innretning hvor en kjernefysisk reaksjon foregår under kontrollerte forhold. I praksis er det til dags dato kun snakk om spaltbart materiale som undergår kontrollert kjernespaltning (fisjon), men reaktorer hvor den motsatte prosessen, kjernesammensmelting eller fusjon, foregår er også mulige i teorien. Spaltbart materiale kan være anriket uran, naturlig uran, eller plutonium. Det knytter seg forhåpninger til bruk av thorium i atomreaktorer, men dette er foreløpig ikke blitt realisert. De aller fleste atomreaktorer drives med lavanriket uran, der ca. 3% av uranet i brenselet utgjøres av isotopen 235U.

Ga det dere mye forståelig informasjon? Ikke meg. Så kommer en litt mer forklarende del.

Formålet med en atomreaktor er som regel å produsere varmeenergi som igjen omdannes til elektrisk energi i et system der varmen brukes til å koke vann, og dampen ledes gjennom turbiner koblet til generatorer. Atomreaktorer brukes også til å produsere plutonium til bruk i atomvåpen. Det finnes idag 438 operative reaktorer i verden.

Så hva er nedsmelting?

En kjernefysisk nedsmelting skjer når kjernen på en atomreaktor smelter. En slik hendelse er betraktet som en alvorlig atomulykke. Kjernen kan smelte seg gjennom gulvet i reaktorkjernen og falle igjennom. Det fortsetter videre nedover til det smelter nok materiale rundt seg til det er kjølt ned til en temperatur som ikke lenger er varm nok til å smelte seg gjennom materialet under, eller til det treffer grunnvann. Det må noteres at en termonukleær eksplosjon ikke er det samme som en kjernefysisk nedsmeltning. En dampeksplosjon kan oppstå om kjernen treffer vann.
Den mest kjente kjernefysiske nedsmeltning i senere tid er Tsjernobylulykken i 1986 hvor en av fire reaktorer ble ødelagt.
Tsjernobylulykken er noe jeg har hørt om flere ganger, og selvom det kanskje er flaut å innrømme så vet jeg ikke hva som skjedde der heller.

Tsjernobylulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige atomkraftverkulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i URSR, USSR. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge taket på reaktoren ble blåst av og 31 mennesker ble drept.
Enorme mengder av radioaktivt støv (særlig av jod og cesium) ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig.
Grunnen til eksplosjonen var at den grafittmodererte reaktoren løp løpsk under eksperimentering. For mange kontrollstaver ble dratt ut, og dermed økte temperaturen voldsomt. Det førte til nedsmelting og til eksplosjon.
I de første dagene etter ulykken jobbet ca. 1 000 mennesker intenst med å slukke brannen og kapsle inn restene av reaktoren for å unngå nye eksplosjoner og utslipp av radioaktivt materiale. En del av disse arbeiderne fikk betydelige stråledoser, og 28 personer døde som følge av akutte stråleskader, mens 3 døde av brann- eller andre skader. Ca. 135 000 mennesker ble evakuert fra nærområdene rundt kraftverket i løpet av den første uka etter eksplosjonen. Ca. 4 millioner mennesker i Hviterussland og Ukraina lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.
I alt 500 000 militære og sivile arbeidet som «likvidatorer» for å begrense skadeomfanget, blant annet ved svært omfattende rensing av området og innkapsling av den ødelagte reaktorbygningen.
En rapport fra 2005 laget av The Chernobyl Forum, ledet av det Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Verdens Helseorganisasjon (WHO), fant kun 56 dødsfall som følge av radioaktivt avfall (47 likvidatorer, og ni barn med skjoldbruskkjertelkreft), 4 000 potensielle dødsfall som følge av kreft blant de 600 000 som ble utsatt for høyest dose, og 5 000 blant de 6 millionene som bodde i nærheten. Ifølge denne rapporten kan det hevdes at omfanget av ulykken ble kraftig overdrevet i vestlige medier, og radioaktiviteten i Tsjernobyl-området er i dag på et nivå som ikke vil være farlig for mennesker å bo og leve.
Ifølge ukrainske helsemyndigheter er ca 15 000 av disse «likvidatorene» i dag døde. Det er også en høy selvmordsrate blant dem og 92,7 % er syke. Nå er atomkraftverket bygget inne i en sarkofag, og flere familier har flyttet inn i «sonen», som regnes som farlig. Men skadene på mennesker og natur har vært mindre enn mange spesialister fryktet.

Håper dette ga litt fler enn meg en forklaring hva de er redde for at vil skje i Japan.


7 kommentarer:

 1. Hei, jeg forstår hva du mener... Tenk om farlige utslipp kommer med havstrømmen og dermed komme til landet vårt?! da vil vi ikke lenger kunne drikke vann :'( Ååå jeg håper de smarte folkene finner på en løsning snart !!!! :(

  Hilsen livredd storesøster, 12 år ...

  SvarSlett
 2. Hei.
  Jeg synes det ville vært ufattelig trist å ikke kunne drikke vann, da det er noe av det beste jeg vet! Men jeg tror det er mer sannsynlig at menneskene i Japan og omegn kan få betydelige problemer på grunn av dette. Jeg håper også at de klarer å stanse utslippet før det blir alt for ille!

  SvarSlett
 3. Enig

  Ikke morsomt å høre at du er redd. Jeg er en gutt på som også synes dette er fryktelig leit å høre om. Vi kan prise oss lykkelig for at Japan består av mange høyt utdannede mennesker med kunnskap om hvordan å begrense skader på atomkraftverk etter slike naturkatastrofer. Det går blant annet an å kapsle inn anlegget i ettertid dersom det oppstår varige lekkasjer, etter anlegget er kjølt ned og "stoppet". I tillegg vil utslipp i følge norske og internasjonale eksperter ikke kunne komme av særlig stor betydning til andre land enn Japan, selv ikke Thailand og nærliggende land, grunnet atomkraftverkets moderne oppbygning. Det er snakk om en lettvannsreaktor som er lettere stansbar enn den som fantes i Tsjernobyl. Man regner ikke med at miljøskader vil være påviselig i Norge i det hele tatt som følge av dette, dette i følge eksperter på kjernefysikk.

  For ettertid så vil antakeligvis Japan være mer restriktive med drift og vedlikehold av sine kraftverk for å ta bedre vare på miljøet, i tilfelle flere naturkatastrofer.

  Klem fra meg

  SvarSlett
 4. Jeg kan garantere 'livredd storesøster' at det ikke kommer noen farlige havstrømmer til Norge. Japan er fryktelig langt borte, så uansett hva som skulle skje, vil det ikke påvirke oss her i Norge.

  -Rune

  SvarSlett
 5. Bra Blog,

  Vil du sjekke hva jeg tenker om det som skjer i Japan med tanke på atomkraftverket ?

  http://hardanger-mannen.blogspot.com/2011/03/atom-energi-jordskjelv-og-lrdom-i.html

  SvarSlett
 6. Hei.
  Det var faktisk mer saklig god infiormasjon her enn det et samlet norsk pressekorps har greid å vri ut av seg siste uken..

  Det er såklart tragisk det som har skjedd i Japan, men den største tragedisen er alle byene som er skylt på havet.

  Japan vil overleve, de er sterke, stolte, og utrolig strukturerte.

  Jeg foreslår at du undersøker litt om KULL krqaftverk og hva de spyr ut hver dag, og hvor mange som faktisk daglig får skader og dør av dem, uten at noen gidder å reagere.

  Verden idag krever ENORME mengder energi, og ATOMkraft er faktisk relativt sett ganske ufarlig ifht MYE annet på dennne jord. HVis nå bare alle lands myndigheter tok ansvar og satset på alternativ ren energi i STOR skala sp har vi kasnkje en fermtid UTEN kull og atom og OLJE.....

  mann 40 oslo

  SvarSlett
 7. Hei Mann 40 Oslo ;)
  Tusen takk for hyggelig kommentar! Wikipedia skal vel ha det meste av æren for teksten, men..
  Vet du, jeg ble veldig nysgjerrig av det du skrev om kullkraftverk, så kanskje jeg må gå litt dypere inn i det også :) Takk for synspunktene dine!

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil kommentere innlegget mitt! Trykk gjerne på "Abonner via e-post", så får du svarene tilsendt dit.
Ha en fortsatt fin dag!