onsdag 11. mai 2011

Saganaki

Reisedagbok del 10

På Kreta er påske den største høytiden, på lik linje med julen i Norge. I 40 dager etter påskeaften hilser kreterne på hverandre med ordene "Khristos anesti"", som betyr "Jesus er oppstanden". Fyrverkeri og lammekjøtt er noen av tradisjonene deres. Dette var en av tingene reiselederen fra Ving fortalte oss på bussturen til hotellet. På ettermiddagen på søndag gikk vi en stund for å lete etter en ålreit restaurant med greie priser, og kom til slutt fram til en hyggelig tom restaurant. Egentlig tenkte vi at vi skulle prøve lammekjøttet, men servitøren fortalte oss, med de engelske ordene hun kunne, at butikken dessverre hadde vært utsolgt og var tydelig flau over dette. Vi fant oss enkelt noe annet på menyen som vi kunne tenke oss, og for å være helt ærlig hadde jeg mer lyst til å bli vegetarianer enn å spise lammekjøtt, etter å ha sett utallige sauer rundt omkring i nabolagene montert på denne måten:
Milla fikk en skoboks full med tegneblyanter og andre leker av damen og kastet seg iherdig over dette på et eget bord. Vi bestilte oss Saganaki til forrett, noe vi hadde blitt anbefalt av en venninne før vi dro på ferie. Men jeg må innrømme at vi ble litt skuffet. Saganaki er fritert ost, men i motsetning til slik vi hadde blitt beskrevet det så så ikke den store fiskepinnelignende saken på tallerken vår noe særlig innbydende ut. Den smakte greit, men ikke noe mer enn det. Vi bestemte oss for at vi skulle prøve denne retten på Zorbas senere, for å gi det en ny sjanse, og da forsto vi bedre. Den vi spiste denne kvelden derimot lignet på noe man kunne kjøpe i flerpakk i frysedisken, og vi fikk servert en helt lik (både av utseende og smak) på en tredje restaurant senere.
En annen tradisjon på Kreta er at man får servert dessert etter maten (på huset), og også en shot til hver voksen. Denne shoten er ment for å få maten til å synke uten at man får den tunge metthetsfølelsen. Milla koste seg i hvertfall med desserten vi fikk servert denne kvelden, og etter maten løp hun fornøyd hjem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du vil kommentere innlegget mitt! Trykk gjerne på "Abonner via e-post", så får du svarene tilsendt dit.
Ha en fortsatt fin dag!