tirsdag 24. mai 2011

Ufattelig

Jeg sitter her og ser på morgennyhetene og lurer så veldig på hvor logikken ligger. Nato har igjen sendt ned fly til Tripoli og bombet enda kraftigere enn tidligere, fordi de visstnok skal prøve å hindre Gadhaffi i å drepe flere sivile. Men bare sivile ble skadet og drept. Og her starter altså min logikkleting. Jeg forstår at dette er for å legge press på denne mannen, men at man skal ofre sivile i disse angrepene klarer jeg bare ikke å forstå at skal gjøre saken noe bedre.

Da jeg var på ferie på Kreta var et av de første tingene vi så på øya et stort militærfly. Det sto på flyplassen når vi landet, og jeg studerte det nøye. Det var stort og overveldende med sine mange propeller, store kropp og mørke farge. Etterpå fortalte faren min hvorfor flyet sto der - at de mellomlandet for å fylle tanken og fly videre til Libya. Det var en vekkelse for meg. Tenk at vi var så "nære" og at noen få mil unna ble mange tusen mennesker berørt av dette.

Dette skrev jeg i min dagbok:
Det er en underlig følelse å ligge ute i sola ved bassenget og stadig vekk høre jagerflyene buldre over oss. Vi hører det på natta og på dagen, flere ganger i døgnet. De er på vei til Libya for å slippe bomber. Om bare en times tid trykker noen inni flyet på en knapp og noe løsner under flyet. De vet akkurat hvorfor, hvordan og når dette skjer, og nede fra bakken kan nok noen skimte noe der langt oppe på himmelen. Rekker de å tenke gjennom hva det er før det treffer dem? 
Hvem blir rammet? Skadet? Drept? Helt sikkert ikke han som er årsaken til at det blir bombet.
Hva har noe slikt som dette for seg? Hvem kommer bedre ut av en slik situasjon? Hvor mye vil det koste samfunnet?
Hvor mange uskyldige blir skadet? Hvor mange uskyldige blir drept?


Jeg tenker også på at dette er helt vanlige familier, som er så uheldige at de bor i feil strøk. I nabolaget til Gaddafi. Blir de sivile på noen måte advart, slik at de har mulighet til å skåne seg selv og barna sine? Nei, det blir de selvfølgelig ikke. At verden fremdeles fungerer slik er helt utenkelig for meg, når vi i alle år har hørt ordene:
"Vold løser ingen problemer"
. Når skal vi begynne å leve etter denne tankegangen?

12 kommentarer:

 1. Det er vel mer ufattelig att en mann som Gadaffi som valgte vold og drap isteden for dialog ikke ennå har forstått att det beste for Libya vil være å gå av så folket kan få frie valg og ett fritt Libya..... Det er det som er mest ufattelig............

  SvarSlett
 2. Det at du, en fra den oppvoksende generasjonen tenker slik, det gir håp for framtiden. At man ikke uten videre godtar den urett som begås, og ihvertfall ikke i barmhjertighetens navn, ihvertfall ikke for å skåne. Foreldregenerasjonen, eller besteforeldre generasjonen, 68'erne fikk sin sjanse, protesterte mot sine foreldre, og gjorde mye godt, for så å mutere inn til en korrupt fasistisk uhyre, men en styrt presse, overvåkning, korrupsjon og manipulasjon. Når man leser dine ord, kan man glede seg over når den tid kommer, når de skal pensjonere seg, og søle bort pengene de har røvet til seg. På hva vet ikke jeg, rødvin, dyre boligere og spa kanskje? Ihvertfall vil de ikke gjøre mer skade...

  SvarSlett
 3. bra å se flere lurer på hvorfor nato brukes til nok en angreps krig.
  hvor er den offentlige debatten om dette skiftet i nato.
  Nato som skal være en forsvars allianse. på hvilken måte har libya krigen noe som helst med forsvar av nato-land å gjøre?

  noe annet som er verdt å merke seg er at de fleste nato land ikke deltar. men fredsnasjonen norge er selvsagt med...

  jeg sluttet å lete etter logikk i norsk utenrikspolitikk for mange mange år siden. det er nemlig ingen. vi hopper når usa sier hopp. enkelt og greit.

  årsaker som "humanitære grunner" og "redde sivile" er utelukkende et skalkeskjul for å bedrive en krig alle skjønner må føre til værre humanitære forhold og ennå flere drepte sivile..

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarene deres!
  Jeg er helt enig i at Gadaffi bør gå av, men hvem er vel ikke det? At han ikke har gjort det viser vel bare hvor egosentrisk det er mulig å bli når man lar makten gå til hodet på seg.
  Jeg synes det er rart at man ikke hører flere reagere på slikt som dette, men jeg tror det er fort gjort for oss alle å bare gi opp og tenke "det er bare sånn det er". Men hvorfor skal vi godta det? Dersom vi hadde hatt en folkeavstemning ville det vært interessant å se hvor mange som hadde vært FOR å sende ned fly for å bombe sivile.
  Jeg likte veldig godt den siste setningen i kommentaren over her:
  årsaker som "humanitære grunner" og "redde sivile" er utelukkende et skalkeskjul for å bedrive en krig alle skjønner må føre til værre humanitære forhold og ennå flere drepte sivile.. Enig!

  SvarSlett
 5. Imponerende. Jeg som trodde at "blogge-jenter" bare var opptatt av Paradise hotel, Bieber og kattungene sine. Dette er virkelig noe å bruke tiden sin på!
  Faktumet er at Libya enda ikke er "globalisert" (det vil si at de styrer sin egen sentralbank og rente) og dette liker eliten i vesten dårlig. Sjekk ut George Galloway, Noam Chomsky og Ron Paul for mer dybde. Stå på!

  SvarSlett
 6. Hanne, jude-norske Stoltenberg & Co-av-billige-broilere bør innbures for krigsforbrytelser på fremmed jord på livstid.
  De stilles ikke til krigsrett ingang.
  Er dette en grunn nok til å teppebombe Norge?

  Om alle verdens statsledere har gjort like mye for sine folk som Gaddafi, ville vi leve i paradis på Jorden.

  SvarSlett
 7. Balkan ekspert uttaler seg

  http://www.youtube.com/watch?v=YgnJ28YeTKU

  SvarSlett
 8. Tusen takk for YouTube-innslaget, det var opplysende og interessant! Anbefaler andre å ta seg en titt på det, mange kloke ord.

  SvarSlett
 9. Bombingen i Libya har ingen ting med å beskytte befolkningen, pølsevev.
  En skam at forvaret vårt blir brukt til å angripe og ødelegge et land.
  Der er nok av diktatorer i verden å rydde oppi vist vi skal leke verdens politi alle plasser!!
  Kontroll over ressurser, Det er saken, Bp har investert 150 milliarder der. Der er mye mer olje en de som er sagt. Hadde libya dyrket brokkoli hadde det skjedd noe som helst.

  Media lyver om hva som forgår. Sivile blir drept.
  Vår media er korrupt.

  Hør på Cyntia Mckinney. Tidligere Kongress dame som er i Libya:
  Cynthia McKinney: Obama's So Called Humanitarian Aid to Libya is A Disaster ½¨
  http://www.youtube.com/watch?v=ZxaOt0bO--E&feature=related

  SvarSlett
 10. Sjekk denne: Libya all about oil, or central banking?
  http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MD14Ak02.html

  SvarSlett
 11. Statoil i Libya er også interessant

  http://e24.no/naeringsliv/libya-eide-statoil-aksjer-for-50-millioner-dollar/20062601

  SvarSlett
 12. Fordi vestlige sauer gir blaffen i terror og lidelser deres land påfører folk på fremmed jord, vil profetien til den bulgarske blinde klarsynte Vanga gå i oppfyllelse:
  "etter en atomkatastrofe i nordlig halvdel av jordkloden i 2011 vil et islamsk land bruke kjemisk våpen i jewropa, noe som vil føre til at jewropa blir folketom til 2016".

  Bare rett og rimelig, vil jeg si.

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil kommentere innlegget mitt! Trykk gjerne på "Abonner via e-post", så får du svarene tilsendt dit.
Ha en fortsatt fin dag!