lørdag 20. august 2011

Den fjerde barnesykdom

Da har vi endelig fått svaret på Magnus sin voldsomme feber. Barnehagen ringte i går for å fortelle om at en av de andre barna der hadde fått den fjerde barnesykdommen, som gjerne ble innledet med høy feber, for å så gå over til utslett, og i går begynte prikkene å komme. Det beroliget en bekymret mamma litt, for feberen har ikke vært som ved vanlige sykdommer. Den har vært over 40 grader på nattetid, og rundt 38-39 det meste av dagene. Det vil si at en sliten mamma hadde på vekking et par ganger hver natt, for å sjekke hvordan det sto til med den lille sjuklingen, og helst dullet hele dagen (rettere sagt de få timene gutten var våken) og sørget for å holde han full av drikke.
Det har blitt en god del gråt, men min kjære vanligvis overaktive gutt har stort sett sittet tålmodig ved siden av meg enten over noen leker på gulvet, eller i armkroken i sofaen. Koselig har det vært, men øynene hans har røpet at han ikke har hatt det så godt, og det har vært vondt for meg å se.
Litt info til dere andre mødre/fedre om den fjerde barnesykdommen:

Den fjerde barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. De fleste smittes i løpet av de 2-3 første leveårene, og aller hyppigst mot slutten av det første leveåret. Sykdommen kan oppstå når som helst på året.
Den fjerde barnesykdom er helt ufarlig. Sykdommen starter gjerne med feber i flere dager og etterfølges så av et utslett. Noen barn utvikler et svært mildt utslett og viser egentlig ingen tegn på sykdom. Andre barn kan ha et tydeligere sykdomsbilde.
Barnet får som regel plutselig høy feber, 39-40 grader. Feberen vedvarer 3-7 dager. Ofte er barna lite sykdomsplaget bortsett fra at de kan være noe preget av den høye temperaturen, noen kan også ha sår hals og rennende nese. Kjertlene på halsen kan også hovne opp. Når feberen går tilbake etter 3-7 dager, oppstår et svakt rødfarget og småprikket utslett på overkroppen, tydeligst på bryst og rygg. Det kan senere spre seg til halsen og armene. I noen tilfeller kan det også spre seg til bena og ansiktet. Utslettet kan være så svakt at det er vanskelig å oppdage. I løpet av timer til flere dager vil utslettet gradvis blekne og bli borte.
Sykdommen trenger ingen behandling. Febernedsettende medikament, f.eks. paracetamol eller ibuprofen, kan benyttes dersom temperaturen medfører plager. 
Barnet kan gå i barnehage selv om det har utslett. Dersom barnet har feber over 38 grader eller er i dårlig form, bør det holde seg hjemme noen dager.
Kilde: NHI.no

5 kommentarer:

 1. Tusen takk for koselige hilsener inne hos meg.

  Sykkelmannen har jeg laget selv med veggklisterpapir hos panduro. :)

  Ikke noe kjekt med syke barn eller å være syk selv. Håper på god bedring! Klem fra meg!

  SvarSlett
 2. Masse god bedring til storsjarmøren :-D

  SvarSlett
 3. Uff da, stakkars lille :/ Min hadde samme sykdommen i mai.Go bedring :)

  SvarSlett
 4. Camilla: TAkk! Nå står dere vel ute i regnet og koser dere tenker jeg :)

  Fargebarn: Tusen takk for svar! Vi skal kaste oss inn i Panduro ved neste anledning og herme litt etter deg, forelsket meg helt i den! Så kreativt av deg! Klem tilbake :) Kommer til å titte innom deg flere ganger!

  Adele: Takk snuppa!

  Silje: Takk! Hvordan slo det ut på din da? Var det veldig høy feber og mye slapphet? Ble overrasket over hvor voldsomt plaget Magnus var..

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil kommentere innlegget mitt! Trykk gjerne på "Abonner via e-post", så får du svarene tilsendt dit.
Ha en fortsatt fin dag!